www
kaktus: Rzucamy jednocześnie kostką i sześcioma symetrycznymi monetami. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym, liczba otrzymanych oczek na kostce jest równa łącznej liczbie
otrzymanych orłów na monetach.
9 kwi 15:56
kaktus: |Ω| = 6*26 ?
9 kwi 16:36
Mila:
Dobrze.
A−liczba otrzymanych oczek na kostce jest równa łącznej liczbie
otrzymanych orłów na monetach.
Zdarzenia sprzyjające:
(1,ORRRRR) 6 zdarzeń
(5,OOOOOR) 6 zdarzeń
(6,OOOOOO) 1 zdarzenie
|A|=6+15+20+15+6+1=..
9 kwi 16:45