Rozwiąż algebraicznie układ równań
sosna+: {x−|y−4|=4
{|x−3|+|y−4|=3
{|x−y|−y=2
{x−3y=6
9 kwi 15:48
J:
1)
Iy −4I = x − 4 ( założenie: x − 4 ≥ 0 )
Ix−3I + x − 4 = 3
9 kwi 15:56
Mila:
(1) zadanie
(1) x−|y−4|=4
(2) |x−3|+|y−4|=3
============== dodaję stronami
x+|x−3|=7
1) x≥3
x+x−3=7
2x=10
x=5
Podstawiam do (1)
5−|y−4|=4
1=|y−4|
y−4=1 lub y−4=−1
y=5 lub y=3
(5,5), (5,3)
2)x+|x−3|=7 i x<3
x−x+3=7 brak rozwiązania
odp.
x=5 i y=5
x=5 i y=3
9 kwi 16:22
Mila:
2)
(1) {|x−y|−y=2
{x−3y=6
3y=x−6
| | 1 | |
y= |
| x−2 podstawiam do (1) |
| | 3 | |
Rozwiązuj dalej sama, jak pokazałam w (1) zadaniu.
9 kwi 16:34
sosna+: Bardzo dziękuję
9 kwi 18:43
Mila:
9 kwi 21:17