matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matura 2015
eligiusz:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t35.0-12/11034026_871080922938674_1762121053_o.jpg?oh=da2b01723c43d09337dd5621621dbec6&oe=55289B0D&__gda__=1428723229_3f266e2f3327bb38b61b65d2fb7e4a17
7.24, jak zacząć?
9 kwi 15:18
eligiusz:
Jak zacząć 7.24?
9 kwi 15:28
b.:
1
I sposób: zróżniczkować obustronnie równość ∑x
n
=
1−x
II sposób: policzyć sumę cześciową tak: S
n
= (1/2+1/4+...+1/2
n
) + (1/4+1/8+...+1/2
n
) + (1/8+1/16+...+1/2
n
)+...+(1/2
n
) = ...
9 kwi 15:44
eligiusz:
ok, zrobione. Dzięki!
9 kwi 15:59