Indukcja
adr: Udowodnić indukcyjnie, że liczba postaci n7 − n jest podzielna przez 7.
9 kwi 14:13
J:
1) Sprawdzamy dla n = 1
2) Teza: T(n) ⇒ T(n+1): (n+1)7 − (n+1) jest podzielne przez 7
(n+1)7−(n+1) =(n+1)7− n − 1 = n7+7n6+21n5+35n4+35n3+21n2+7n+1−n−1
= (n7 − n) + 7(n6 + 3n5 + 5n4 + 5n3 + 3n2 + n) ...
i jest podzielne przez 7 wobec założenia indukcyjnego
9 kwi 14:32
adr: No ok, też mi coś takiego wychodziło, ale co z tym n7 − n? Można tak po prostu założyć, że się
dzieli i już?
9 kwi 14:45
J:
na tym polega dowód indukcujny...z założenia ,że twierdzenie zachodzi dla n: T(n) ,
dowodzimy,że zachodzi dla: (n + 1) T(n+1)
9 kwi 14:50
J:
skoro pokazaliśmy,że zachodzi dla n = 1 , n = 2 ... i teraz pokazujemy,że z T(n) ⇒ T(n+1) , to
oznacza,że zachodzi dla dowolnego n
9 kwi 14:53
adr: rozumiem, wielkie dzięki.
9 kwi 14:56