Trygonometria oblicz
Staszek: Witam,
| sin105+sin15 | |
mam problem z takim oto zadaniem, obliczeniem wartości |
| , po |
| cos105+cos15 | |
| cos15+sin15 | |
przekształceniach doszedłem do postaci |
| . |
| cos15−sin15 | |
9 kwi 13:49
J:
pomnóż licznik i mianownik przez: cos15 + sin15
9 kwi 13:51
5-latek: sin15= cos75 o
9 kwi 13:52
J:
nie potrzeba tak
9 kwi 13:54
J:
| 1 + sin30 | |
po wymnożeniu mamy: = |
| = √3 |
| cos30 | |
9 kwi 13:55
9 kwi 13:56
Staszek: √3 ?
9 kwi 13:56
Staszek: O właśnie odświeżyłem
Wyszło
9 kwi 13:57