Przekrój
Kamil: Ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy ostrosłupa ma długość 10. Ściana
boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem 60°. Ostrosłup przecięto
płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do płaszczyzny pod kątem 30°.
Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Wiem że przekrojem będzie trapez, z wysokością sobie poradzę, ale jak oblicz krótszą podstawę?
9 kwi 13:09
Qulka: =a/2
9 kwi 15:20
Kamil: jakieś obliczenia?
9 kwi 17:27
dero2005:

a = 10
x = 5
h
s = 10
b = 5
9 kwi 17:47