Prawdopodobieństwo
szymon: Witam, mam problem z pewnym zadaniem z prawdopodobieństwa, prosiłbym o szczegółowe
wytłumaczenie.
Ze zbioru liczb {1,2,3,5,8,9} trzykrotnie losujemy liczbę bez zwracania. Oblicz
prawdopodobieństwo wylosowania trzech liczb, których suma jest większa od 16.
9 kwi 12:55
J:
IΩI = 6*5*4
IAI = (9,8,X) = 4*3! + (9,5,3) = 3! .... = 5*3!
9 kwi 13:06
szymon: moge prosic o wytlumaczenie rozwiazania P(A)? Jak doszlo do 1/4
9 kwi 13:22
J:
| | 5*6 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| ( po skróceniu 5 i 6) |
| | 6*5*4 | | 4 | |
9 kwi 13:26
Jacek: To co J zapisał jako (9,8,X) oraz (9,5,3) to zbiory spełniające warunek zadania,
liczebność |A| = suma wariacji utworzonych z tych zbiorów tych zbiorów (3! to liczba
permutacji takiego trzyelementowego zbioru), przy czym za X możemy wybrać 1 lub 2 lub 3 lub 5
stąd mamy 4 w mnożeniu 4*3!
9 kwi 13:37
J:
komentarz
Jacka chyba rozwiał wszelkie wątpliwości
9 kwi 13:39