help
marcinos : x/x+2=3/x ) −1
9 kwi 12:24
J:
to napisz to porządnie
9 kwi 12:26
marcinos : Nie wiem jak

Chodzi mi o to ze x/x+2=3/x −1 jedynka nie jest w mianowniku tylko po środku. Z
góry dzieki za pomoc
9 kwi 12:29
J:
założenia: x ≠ − 2 i x ≠ 0
| | x | | 3 − x | |
⇔ |
| = |
| ⇔ x2 = (x+2)(x−3) ... i dalej sam/a |
| | x+2 | | x | |
9 kwi 12:32
Braun:
@J nie rozwiązuj jak ktoś nie potrafi porządnie zapisać ! Szkoda Twojego cennego czasu.
9 kwi 12:33
J:
chyba masz rację
Braun
9 kwi 12:34
marcinos : Czy wynik to x2+5x−6
9 kwi 12:35
J:
pokaż swoje obliczenia
9 kwi 12:36
marcinos : x2−3x−6
Przepraszam pomyliłem sie
9 kwi 12:38
J:
x2 się redukuje ( znika z równania )
9 kwi 12:38
marcinos : x=6?
9 kwi 12:41
J:
x = − 6
9 kwi 12:41
marcinos : dzieki
9 kwi 12:44