objętość ostrosłupa
paulina: Punkty K, L, M są środkami krawędzi AB, BC i BB1 sześcianu ABCDA1B1C1D1.
Jaką część objętości sześcianu stanowi objętość ostrosłupa KLMB? Proszę o pomoc w odp. jest
1/24. Mi wychodzi 1/48
9 kwi 12:18
paulina:
9 kwi 12:20
paulina: V=a3
1
1
1
1
1
1
1
V1=
PpH=
*
*
a*
*a*
a=
a3
3
3
2
2
2
2
48
9 kwi 12:22
paulina: robię gdzieś błąd?
9 kwi 12:22
paulina:
9 kwi 13:12
Kacper:
1
1
Gdyby to była "kostka" w środku to skala podobieństwa jest k=
czyli mamy
2
8
objętości, a ponieważ jest ostrosłup i ma na dodatek dwa razy mniejszą podstawę, to dzielimy