Oblicz pole wielokąta ograniczonego wykresami funkcji.
toffik: Wykres funkcji f(x)=5x+2 przesunięto o wektor a=[3,1]. Podaj wzór funkcji g, której wykres
otrzymasz
w wyniku tego przesunięcia. Oblicz pole wielokąta, którego wierzchołkami są punkty przecięcia
wykresów funkcji f i g z osiami układu współrzędnych.
Wzór już wyznaczyłam g(x)=5x−12, ale nie umiem policzyć tego pola. Chyba popełniam gdzieś błąd,
ale nie wiem gdzie. Bardzo proszę o pełny opis rozwiązania.
9 kwi 11:12
Insane: Dlaczego g(x) = 5x−12?
9 kwi 11:32
J:
to jest źle
9 kwi 12:08
J:
sorry ... dobrze
9 kwi 12:09
Braun:
f(x)=5(x−3)+1
f(x)=5x−14
9 kwi 12:09
Braun:
Dobrze masz J mnie zmylił swoim postem...
9 kwi 12:10
J:
g(x) = 5(x−3) + 2 + 1 = 5x − 15 + 3 = 5x − 12
9 kwi 12:12