Wyznacz równania stycznych do okręgu (x-6)^2 + (y-2)^2 =4, które przechodzą prze
Nuwis14: Wyznacz równania stycznych do okręgu (x−6)2 + (y−2)2 =4, które przechodzą przez punkt P= (−1,
−3).
To zadanie już było na forum, ale tamta pomoc nie na wiele mi się zdała, dlatego chciałem się
zapytać osobiście. Robiłem to zadanie dziesiątki razy i z długości punktu P do prostej i
podstawiając wzór prostej do równania okręgu. NIC, zupełnie NIC nie potrafię wymyślić. Dlatego
zwracam się z uprzejmą prośbą do tych co mają sumienie, o pomoc w tym zadaniu.
9 kwi 10:24
irena_1: S=(6, 2), r=2
P=(−1; −3)
y=ax+b
−3=−a+b
b=a−3
y=ax+a−3
ax−y+a−3=0
|7a−5|=2
√a2+1
49a
2−70a+25=4a
2+4
45a
2−70a+21=0
Δ=4900−3780=1120
√Δ=4
√70
| | 70−4√70 | | 35−2√70 | | 35+2√70 | |
a1= |
| = |
| lub a2= |
| |
| | 90 | | 45 | | 45 | |
| | 35−2√70−135 | | −100−2√70 | | −100+2√70 | |
b1= |
| = |
| lub b2= |
| |
| | 45 | | 45 | | 45 | |
Fatalne wyniki...
9 kwi 10:53
Nuwis14: Jak teraz spojrzałem na swoje kartki i na to co mi Pani napisała, to nie wiem czy mam płakać,
czy się śmiać. Raczej chce mi się płakać... Za każdym razem pisałem 2
√a2+1=4a
2+1. Mimo iż
dokładnie sobie wyznaczyłem a
2+1 w nawiasie tak, żeby tylko wszystko pomnożyć przez 4...
Ehhh. Przemęczenie widać. Dziękuję serdecznie. Uratowała mi Pani życie
9 kwi 11:31