Układ równań
Klodzia: Nie wychodzi mi układ równań
9x2+25y2=255
y=−4/5 x +b
Oczywiście trzeba znaleźć b
9 kwi 08:54
J:
nie obliczysz ( 3 niewiadome )
9 kwi 08:55
Klodzia: Obliczysz za pierwszego y podstawisz drugi y
9 kwi 08:56
5-latek:
9 kwi 08:57
J:
a za x przyjmij numer buta
9 kwi 08:58
Klodzia: Wyjdzie tylko trzeba założyć że delta = 0, bo drugie równanie jest styczną okregu o wzorze
pierwszym.
9 kwi 08:59
Klodzia: *elipsy
9 kwi 09:00
J:
to napisz dziecko całe zadanie, a nie zawracaj głowy
9 kwi 09:00
5-latek: Pierszse to nie jest równanie okręgu
Rownanie okręgu jest takie x2+y2+ax+by+c=0
Nie skrocisz 25 przez 9 żeby dostać x2+y2
9 kwi 09:02
Klodzia: Napisać rówanie stycznych do elipsy 9x2 + 25y2=255 równoległych do prostej 4x+ 5y = 7
9 kwi 09:03
Klodzia: poprawiłam się że elipsy
9 kwi 09:03