trygo
Alabastrowy kaszkiet: Czesc, jak najlatwiej wyznaczyc zbior wartosci: y=|4sin2x−3| ?
9 kwi 08:48
irena_1:
−1≤sin2x≤1
−4≤4sin2x≤4
−7≤4sin2x−3≤1
0≤|4sin2x−3|≤7
9 kwi 08:50
J:
−1 ≤ sin2x ≤ 1
− 4 ≤ 4sin2x ≤ 4
− 7 ≤ 4sin2x − 3 ≤ 1
0 ≤ I4sin2x − 3I ≤ 1
9 kwi 08:53
Alabastrowy kaszkiet: Dzieki wielkie

teraz te nieszczesne ciagi

:
Dany jest ciag geometryczny an o wyrazach dodatnich . uzasadnij,ze ciag bn okreslony wzorem
bn=log
2a(n+1)−log
2an jest ciagiem arytmetycznym. Czy to sa schematyczne zadania i roznia sie
tylko "obliczeniowo" np logarytmy,potegi,trygonometria czy raczej naleza do trudniejszych?
9 kwi 09:07
J:
nie wiem , które rozwiąznie przyjąłeś za poprawne ... u irena1 jest pomyłka
9 kwi 09:12
irena_1:
J:
Jeśli funkcja f(x) jest ciągła i przyjmuje wszystkie wartości od −7 do 1, to− jeśli odbijesz
część spod osi OX symetrycznie w górę, to funkcja y=|f(x)| przyjmie wszystkie wartości od 0 do
7.
9 kwi 09:17
J:
masz rację , mój bład...
9 kwi 09:18
Alabastrowy kaszkiet: Nie no , zwf wychodzi od <0,7> przeanalizowalem jeszcze raz
9 kwi 09:19
Alabastrowy kaszkiet:
9 kwi 09:19
Alabastrowy kaszkiet: Pomozecie z tym ciagiem?
9 kwi 09:27
J:
zadanie z ciągiem nie jest trudne , ale wymaga dużo pisania ....
musimy wykazac,że: b
n+1 − b
n = constans
najpierw b
n = (loga
n+1 + loga
n)(loga
n +1 − loga
n) =
| | an+2 | |
bn+1 = log(an+2*an+1)*log |
| |
| | an+1 | |
| | an+2 | | an+2*an+1 | |
bn+1 − bn = log |
| *log |
| .. .a to wyrażenie ma |
| | an | | an+1*an | |
wartość stałą
9 kwi 09:47
Alabastrowy kaszkiet: A mozna bn zapisac jako (log(an+1)log(an))2 i wiemy ze an+1/an jest stale i rowne q
9 kwi 10:07
Alabastrowy kaszkiet: I bn jest stale zalezne od q. Tak samo z bn+1 i chyba tak tez sie udowodni?
9 kwi 10:12
J:
a na jakiej podstawie tak chcesz zapisać bn ?
9 kwi 10:12
Alabastrowy kaszkiet: Ajj, dobra

nie da sie tak bo to nie (a−b)
2 tylko a
2−b
2 .
Kolejne z ciagow:
Wyznacz te wartosci x€<0,2π> dla ktorych liczby 1/2,, sinx , sin2x sa kolejnymi wyrazami ciagu
geometrycznego
9 kwi 10:21
J:
| | 1 | |
warunek: sin2x = |
| sin2x |
| | 2 | |
9 kwi 10:25
Alabastrowy kaszkiet: A jak tam odjales te logarytmy ze wyszedl iloczyn? To na samym koncu juz
9 kwi 11:13
J:
| | an+2 | |
wyłaczyłem przed nawias wspólny czynnik : log |
| |
| | an | |
9 kwi 12:01