stozek
Aszan: Powierzchnia boczna stożka jest półkolem. Kąt między wysokością tego stożka a jego
tworzącą ma miarę:
A. 300
B. 450
C. 600
D 750
8 kwi 23:36
Eta:
odp: C)
9 kwi 00:06
Aszan: dlaczego?
9 kwi 00:11
pigor: ... , czyżby

, otóż z warunków
zadania np. tak :
12πl
2=πrl /:πl ⇔
12l=r ⇔ l=2r , zatem
sinα =
rl =
r2r =
12 i α ostry ⇒ α=30
o , odp.
A. .
9 kwi 00:43
Eta:
Aaaa sorry

przeczytałam
kąt rozwarcia stożka
kąt między wysokością a jego tworzącą :
30o
9 kwi 00:48
pigor: ..., o kurde; przepraszam ...

zwracam honor :
to nie sinus tylko
rl = cosα=
12 ⇒ α=60
o.
; odp. faktycznie
C , a więc idę spać ..

doooobranoc
9 kwi 00:49
pigor: ...;

... niestety Ty masz rację ;
9 kwi 00:50
pigor: ... cholera, NIE, jednak JA ; przepraszam; "zmęczenie" materiału
9 kwi 00:52
Eta:

l=2r to przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym
kąt rozwarcia stożka = 60
o
kąt między tworzącą a wysokością ma miarę
30o
odp A)
9 kwi 00:56
pigor: ... to Twoje wyznanie "miłości" mi coś ...

zamieszało
chyba w głowie; teraz niech
Aszan trochę pogłówkuje ; dobranoc
9 kwi 00:57
Eta:

9 kwi 00:57
Aszan: Dziekuje wam
9 kwi 07:21