udowodnij ze
Prezesik: Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba
(n−1)n(n+1)(n+2)+1
jest kwadratem liczby naturalnej
jak się za tego typu zadanie zabrać
8 kwi 22:49
ICSP: Zacznij od wymnożenia pierwszego nawiasu z czwartym oraz drugiego z trzecim.
8 kwi 22:51
Prezesik: To robi różnice które z którym mnoze?
(n2 + 2n −n −2)(n2 +n) + 1
(n2 + n − 2)(n2 +n) + 1
8 kwi 22:54
ICSP: i masz coś w postaci : (a − 2)*a + 1 = ... u ciebie a = n2 + n
8 kwi 22:57
Prezesik: ok, ale to chyba jeszcze nie koniec?
8 kwi 23:02
ICSP: Prawie koniec. Wystarczy napisać wynik
8 kwi 23:04
Prezesik: a
2 − 2a + 1 = (a − 1)
2
8 kwi 23:10
Prezesik: teraz juz chyba koniec
8 kwi 23:10
ICSP: czyli ile będzie równe (n2 + n − 2)(n2 + n) + 1 ?
8 kwi 23:11
Prezesik: (n2+n−1)2
8 kwi 23:16
ICSP: dodaj stosowny komentarz i gotowe
8 kwi 23:17
Prezesik: całe wyrażenie jest podniesione do kwadratu i n∊N, więc będzie to kwadrat liczby naturalnej
btw skąd wiedzieć w jakiej kolejności to mnożyć?
8 kwi 23:20
ICSP: zazwyczaj mnoży się tak aby zgadzały się współczynniki przy n.
8 kwi 23:23
Prezesik: dzia
8 kwi 23:33