matura ...
grey: Lolek narysował kwadrat o boku długości 5 cm. Potem dorysował drugi kwadrat, który powstał z
obrotu pierwszego kwadratu o kąt 450 wokół jego środka. Część wspólna obu kwadratów tworzy
ośmiokąt foremny. Wyznacz długość boku tego ośmiokąta i oblicz jego pole.
8 kwi 22:18
irena_1:
a=2x
a=5(
√2−1)
Pole tego ośmiokąta jest równe różnicy pola kwadratu o boku 5 i dwóch kwadratów o przekątnych
równych a
| | (5√2−5)2 | |
P=52−=2* |
| =25−(50−50√2+25)=50√2−50=50(√2−1) |
| | 2 | |
9 kwi 09:14
5-latek: Witam

Wczoraj pisal/a chyba z 5−6 razy to samo zadanie . Miał to rozwiązane tylko podstawić do wzoru
i wyliczyć . Nawet tego nie potrafi
9 kwi 09:30
irena_1: Nie widziałam...
9 kwi 09:46
9 kwi 10:08