ciagi
anka: dany jest ciag arytmetyczny (an) o pierwszym wyrazie a1=3 i różnicy r=m2+4. dla jakich m
ciąg (an) jest rosnacy?
1 gru 13:45
Mateusz: Mamy wyraz a1 ciągu arytmetycznego i podaną różnicę wiemy ze następny wyraz takiego ciągu
powstaje przez dodanie do poprzedniego różnicy r więc dodajemy a1 + r otrzymasz wyraz drugi
ciągu jk sprawdzamy monotonicznosc ciągu an+1 − an a dany ciąg jest rosnący gdy an+1 −
an>0 rozwiązujesz powstałą nierównosc przynajmniej ja bym tak zrobił jak napisałem
1 gru 13:56
Bogdan:
Ciąg arytmetyczny jest rosnący ⇔ r > 0
1 gru 14:03
Nikka: Ciąg arytmetyczny jest rosnący gdy r > 0.
Skoro r = m2 + 4 to m2 + 4 >0.
m2 + 4 >0 dla każdego m∊R.
Ciąg (an) jest rosnący dla dowolnego m ∊ R.
1 gru 14:05