proporcjonalnosc odwrotna
korelkv: na odcinku 60 km pociag musiał zmniejszyć predkosc o 10 km/h co spowodowało opoznienie o 15
min. z jaka predkoscia początkowo jechał pociag na tym odcinku. prosze o pomoc
8 kwi 22:02
korelkv: bardzo prosze. nvm jak sie za to zabrac
8 kwi 22:20
Qulka: układ z 2 niewiadomymi potem delta
vt=60
vt=(v−10)(t+1/4)
8 kwi 22:30
pigor: ..., lub, jeśli
v=? , to z warunków zadania :
t=t
1+
1560 ⇔
60v−10 =
60v+
14 /*4v(v−10) i
v>10 ⇒
⇒ 60*4v = 60*4(v−10)+v(v−10) ⇔
60*40= v(v−10)
i niestety, dalej nieciekawie wychodzi , a sądziłem, że
odczytam rozwiazanie ...

"z pamięci" ...

.
8 kwi 23:41
Qulka:
t=1,1061
v=54,2442890
9 kwi 00:05