pytanie
matthew: Cześć.
mam pytanie. Kiedy funkcja osiąga wartości nieujemne? Można znaleźć to gdzieś tutaj na tej
stronie?
1 gru 13:16
Bogdan:
Trzeba rozwiązać nierówność: f(x) ≥ 0
1 gru 13:25
matthew: Rozumiem. Mam taką funkcję f(x)=(x−4)
3+(3x−8)
2
i jest wlaśnie takie pytanie: Kiedy funkcja osiąga wartości nieujemne?
Zrobiłem tak:
x
3 −12X
2 + 48x − 64 + 9x − 48x + 64 ≥ 0
x
3 −12x
2 + 9x ≥ 0
x(x
2 − 12x + 9) ≥ 0
x = 0 x
2 − 12x + 9
z delty wyszły mi 2 m. zerowe: x
1 = 6 − 3
√3 x
2 = 6 + 3
√3
Może tak być?
Dziękuję za odpowiedz
1 gru 14:29
Bogdan:
Błąd w rachunkach, zamiast 9x powinno być 9x2
1 gru 14:31
Godzio: może tylko musisz jeszcze napisać przedział w jakim osiąga te wartości
1 gru 14:32
matthew: No tak

Czyli na koniec wychodzi x
2(x−3)≥0 i miejsca zerowe , to x=0 i x=3
Czyli f osiaga wartosci nieujemne gdy: x=0 i x=3 ?
1 gru 14:45
Bogdan:
Dokończ rozwiązywanie nierówności.
1 gru 14:47
matthew: (x−4)3 + (3x−8)2 ≥ 0
x3 − 12x2 + 48x − 64 + 9x2 − 48x +64 ≥ 0
x3 − 3x2 ≥ 0
x2(x−3) ≥ 0
x=0 x=3
1 gru 14:54
joco:

x=0 to pierwiastek dwukrotny
rozwiązaniem jest: x€ <3,∞) U {0}
1 gru 14:55
matthew: aaaa zapomnialem o tym zupelnie.... przy nierownosci jeszcze trzeba punkty zaznaczyc na osi prz
kwadratowej f byla to parabola, a przy wielomianach wlasnie cos takiego

jak krotnosc nie
parzysta to przechodzi ,a jak parzysta to odbija... chyba
Dzieki za odpowiedzi
1 gru 15:02