W kuli o promieniu R umieszczono stożek w ten sposób że wierzchołek stożka jest
ninaxx: W kuli o promieniu R umieszczono stożek w ten sposób że wierzchołek stożka jest w środku kuli a
podstawa stożka jest jej przekrojem. Stosunek długości wysokosci stożka do promienia podstawy
jest równy 3
a) oblicz cosinus kąta nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy
b) oblicz stosunek objętości stożka do objętości kuli
8 kwi 21:49
Qulka: l=r
√10
a) cosα=1/
√10 =
√10/ 10
8 kwi 21:52
ninaxx: można prosić o jakies wytłumaczenie?
8 kwi 22:11
Qulka:

pitagoras więc l=r
√10
cosα=r/l
8 kwi 22:14