Geometria analityczna
Klodzia: Znaleźć równanie drogi punktu M, który podczas ruchu jest trzy razy dalej od prostej x=9 niż
od punktu A (1,0)
8 kwi 21:42
pigor: ..., widzę to tak : niech M=(
x,y), to z warunków zadania
|9−x|=3*|MA| /
2 obustronnie i x< 9 ⇒ (9−x)
2= 9(MA)
2 ⇔
⇔ (x−9)
2=9(x−1)
2+9(y−0)
2 ⇔ 9y
2= (x−9)
2−9(x−1)
2 ⇒
⇒ 9y
2= (x−9−3(x−1)) (x−9+3(x−1)) ⇔ 9y
2= (−2x−6)(4x−12) ⇔
⇔ 9y
2= 8(x+3)(3−x) i x< 3 ⇔ 9y
2= −8(x
2−9) ⇔
8x2+9y2=72 /: 8*9 ⇔
| | x2 | | y2 | |
⇔ |
| + |
| = 1 − elipsa o półosiach a=3 i b=2 √2. ...  |
| | 9 | | 8 | |
8 kwi 22:19
Klodzia: Dzięki a to takie proste
9 kwi 07:44