analityczna
dipsi: Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem układu równań jest para liczb o różnych znakach?
ax+y+1=0
4x+ay−1=0
x*y<0
(a
2+5a+4)(a
4−16)<0
(a+4)(a+1)(a−2)
2<0
czyli a∊(−4;−1)
a w odpowiedzach jest a∊(−
∞;−4)u(−1;2)u(2;+
∞)
proszę o pomoc co robię źle
Mila:

ax+y=−1
4x+ay=1
W=a
2−4
W≠0⇔a
2−4≠0
a≠2 i a≠−2
Dla a∊R\{−2,2} układ posiada dokładnie jedno rozwiazanie
W
x=−a−1
W
y=a+4
x*y<0⇔
| (−a−1)*(a+4) | |
| mianownik jest dodatni dla a≠2 i a≠−2 |
| (a2−4)2 | |
(−a−1)*(a+4)<0
a=−1 , a=−4 parabola skierowana w dół
a<−4 lub a>−1 i a≠−2 i a≠2⇔
a∊(−
∞,−4)∪(−1,2)∪(2,
∞)