Oblicz pole figury będącej zbiorem punktów, których współrzędne spełniają układ
ninaxx: Oblicz pole figury będącej zbiorem punktów, których współrzędne spełniają układ
x≥6
x2+y2−8x≤0
8 kwi 21:31
ninaxx: Podpowie ktoś jak sie za to zabrać?
8 kwi 21:43
Ja:

(x−4)
2+y
2≤16
8 kwi 21:47
Eta:

x≥6 −−− półpłaszczyzna po prawej stronie prostej x=6 wraz z tą prostą
x
2+y
2−8x≤0 ⇔ (x−4)
2+y
2≤16 ( koło o środku S(4,0) i r= 4
część wspólna to
odcinek BAD koła
P( odcinka koła)= P (wycinka ASB) − P(trójkąta BSA)
| 120o | | 1 | |
PΔ=2*2√3= 4√3 , P(wycinka )= |
| *πr2= |
| *16π |
| 360o | | 3 | |
P=......... dokończ
8 kwi 21:53