MATURA
Blue: Moglibyście podać linka do księgarni, w której kupie zbiór zadań teraz matura 2015 Nowa Era p.
rozszerzony? Został równo miesiąc do maturki, a ja zaraz skończę arkusze z Aksjomatu i nie
będę miała co robić.... A wszędzie, gdzie szukam ta książka jest niedostępna... W sumie to nie
wiem, czy jeszcze się opłaca ją kupować? I tak całej nie zdążę przerobić... Co myślicie?
8 kwi 20:58
Eta:
Ja mam ten zbiór
8 kwi 21:05
YushokU: Nie kupuj, ona jest na poziomie takim do przygotowania do maturki, powtórzenia działów, ale
myślę, że Ciebie nie zadowoli jej poziom
W internecie jest dostępna do pobrania, także możesz najpierw sprawdzić w necie,a potem
dopiero kupić, ale zadań przyjemnych jest tam niewiele.
Z fajnych rzeczy masz jeszcze informator CKE, zbiór zadań od CKE(zadania pana Guzickiego na
przykład) i to
http://www.pi.edu.pl/przygotowanie/materialy-czem-cke/
arkusze z niebieskiego pazdro na rok ubiegły(geometria <3), zbiór pazdro
na ten rok(też do przejrzenia w internecie)
Na twoim miejscu to bym się zajął geometrią od strony olimpijskiej−najpotrzebniejsze
twierdzenia. Ja trochę jej tak porobiłem i powiem ci szczerze, że znam 3 twierdzenia, które
bardzo często ułatwiają mi pracę nad zadaniami maturalnymi:
−tw. Menelaosa
−tw. Cevy
−tw. van Aubel'a
Może coś jeszcze ruszę z tej strony, bo bardzo mnie to cieszy, że stronowe zadanie maturalne da
sie zrobić w 3−4 linijkach
8 kwi 21:10
8 kwi 21:13
Braun:
google nie gryzie
8 kwi 21:20
YushokU: @Braun
Opinie o tym zbiorze są takie, że jest on trudny, także chyba lepiej spytać na tym forum, gdzie
siedzi sporo osób, które mają styczność z tymi podręcznikami i +− wiedzą na jakim poziomie
jest Blue, prawda?
8 kwi 21:24
Braun:
Na forum księgarni jest bardzo dużo opinii itp. Sztuka szukania nie wymaga nadzwyczajnych
zdolności ? To co będąc na studiach też nas będzie zasypywać gromem pytań typy: jak się
zarejestrować na uczelnię ?
8 kwi 21:37
Blue: Braun, nie przesadzaj
Dzięki Michał, czyli twierdzisz, że ten zbiór jest za trudny? Trudniejszy od Aksjomatu?
8 kwi 21:45
Blue: To jeśli ktoś by był tak miły to może kiedyś by wrzucił kilka zestawów z tego zbiorku ( jeśli
go ma)
Ale w sumie może od kogoś ze szkoły pożyczę i trochę poskanuję, bo trudno go dostać.
Eta uważasz, że warto jeszcze coś przed maturą z tego zbioru przerobić?
8 kwi 21:48
Qulka: Nowa Era i trudny
nie rozśmieszajcie
8 kwi 21:48
Martiminiano: Ja mam ten zbiór z biblioteki szkolnej. Ale trochę czasu do niego nie zaglądałem, bo po
zrobieniu dwóch pierwszych arkuszy byłem bardzo niezadowolony i postanowiłem trochę
innych rzeczy przerobić zanim do niego wrócę i w sumie tak wypada, że od jutra będę go robił.
Teraz już nie powinien sprawić mi problemów
Jest w nim 12 arkuszy z rozszerzenia i dwa
z podstawy, także bez problemu zdążysz go przerobić jeśli będziesz chciała
8 kwi 21:53
Blue: Martiminano, ale Ty nie mówisz przypadkiem o arkuszach z Nowej Ery? Bo arkusze miałam,
przerobiłam
8 kwi 22:14
Martiminiano: A wybacz, faktycznie
8 kwi 22:19
8 kwi 22:19
daras: a księgarnia znajduje sie na ul. Dziewulskiego 20
czy taki link wystarczy?
8 kwi 22:20
Martiminiano: Dzisiaj jeszcze jest dostępna matura próbna z portalu jakzdacmatrezmatematyki, jeśli jesteś
zainteresowana.
Ale poziom raczej słaby.
8 kwi 22:23
Blue: Marcin, ktoś chyba to lepiej uporządkował, ale widziałam już te zadanka już w jakiś materiałach
opublikowanych przez CKE
8 kwi 22:27
Blue: Daras, a przez internet można zamówić?
8 kwi 22:27
Blue: Może Mila mi coś doradzi...
8 kwi 22:29
YushokU: Nowa Era jest prosta. Aksjomat jest od niej dużo trudniejszy. Ona jest dobra na przypomnienie i
powtórzenie wszystkiego
Blue, a maturki zadania.info z poprzednich lat?
8 kwi 22:44
Blue: no też mam zamiar ( i te nasze of course)
ALe ja potrzebuję dużej ilości np. zadań z
trygonometrii, żeby sobie utrwalić, bo jak długo jej nie przerabiam, to wypadam z wprawy
A
rozwiązanie jednego takiego zadania w jednym arkuszu jest niewystarczające
8 kwi 22:51
Blue: Ale serio Aksjomat trudniejszy? Jak dla mnie arkusze z Aksjomatu są prostsze niż te, które
miałam z NE
8 kwi 22:52
Martiminiano: Blue, a jak Twoje plany odnośnie studiów?
8 kwi 22:52
Blue: Wzięłam pod uwagę inny kierunek
Ale to już może popiszmy o tym przez maila
8 kwi 23:00
Martiminiano: Ok, odezwę się
8 kwi 23:02
YushokU: Arkusze moim zdaniem na poziomie aksjomatu−może Tobie się tak wydaje, bo robiłaś je +−2
miesiące temu,wiec pewnie poziom wiedzy tez inny był
8 kwi 23:11
Blue: Albo to wynika z tego, że jestem przyzwyczajona do stylu Aksjomatu? Bo przerobiłam cały zbiór
xd
8 kwi 23:15
daras: de gustibus non disputandum est
9 kwi 10:18
Kacper:
Jak ładnie poprosisz to ci wyślę
9 kwi 12:44
Blue: Proszę
9 kwi 20:59