Prawdopodobieństwo.
Rokoko: Ze zbiory liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach losujemy jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobienstro wylosowania liczby której iloczyn cyfr jest podzielny przez 7.
Obliczyłem ze zbiór mocy Ω=648 , Problem w tym ze nie wiem co dalej, prosiłbym o wyjaśnienie
jak obliczyc lub obliczenie .
Janek191:
Może tak :
I Ω I = 9*9*8 = 648
127,137,147,157,167,187,197 lub 172,173,174,175,176,178,179
217,237,247,257,267,287,297 lub 271,273,274,275,276,278,279
.......................
.......................
.......................
917,927,937,947,957,967,987 lub 971,972,973,974,975,976,978
więc
I A I = 9*7*2 = 126
| | 126 | | 14 | | 7 | |
P( A) = |
| = |
| = |
| |
| | 648 | | 72 | | 36 | |
===============================
Mila:
Ze zbioru liczb trzycyfrowych o różnych cyfrach losujemy jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobienstro wylosowania liczby której iloczyn cyfr jest podzielny przez 7.
Janek, to będzie inaczej, sama kiedyś to liczyłam i nie uwzględniłam niektórych liczb.
Zauważ, że zero jest podzielne przez 7 i to daje możliwość uwzględnienia liczb z cyfrą 0 i bez
7.
Liczę, ile jest liczb trzycyfrowych ,aby iloczyn cyfr nie był podzielny przez 7
|A'|=8*7*6=336 cyfry ze zbioru {1,2,3,4,5,6,8,9}
|A|=648−336=312
| | 312 | | 78 | | 13 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 648 | | 162 | | 27 | |
===========================