parametr
Archy: dla jakich wartosci parametru a suma sześcianów pierwiastków równania x
2+(2−a−a
2)x−a
2=0 jest
równa 0?
skorzystałem ze wzorów Viete'a i otrzymałem: (x1+x2)
3−3(x1
2x2+x1x2
2)
pomoże mi ktoś uporać się z tym 2 nawiasem?
8 kwi 20:41
Benny: | | −b | |
x13+x23=(x1+x2)(x12−x1*x2+x22)= |
| ((x1+x2)2−3x1*x2)= |
| | a | |
a jest równie 1, więc mamy
−b(b
2−3c)=−b
3+3bc
chyba się nie machnąłem
8 kwi 20:46
Archy: ok dzięks, a z tego co ja rozpisałem da się wybrnąć czy nie za bardzo?
8 kwi 20:47
Benny: Nie wiem od czego zacząłeś
8 kwi 20:48
Benny: Ok wychodzi to samo
−3(x13*x2+x1*x22)=−3(x1*x2(x1+x2))=−3(c*(−b)=3bc
8 kwi 20:50
Archy: skorzystalem z tego wzoru: (a+b)3
i dalej (x1+x2)3−(3x12x2−3x1x22)
8 kwi 20:50
Eta:
tak łatwiej
a3+b3=(a+b)3−3ab(a+b)
w zad. oczywiście a=x1 i b=x2
x13+x23=..............
8 kwi 20:51
Archy: dziękuję
8 kwi 20:53
Eta:
8 kwi 20:54
maria:
8 kwi 20:55
Eta:
marysia
8 kwi 20:55