matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyrażenia algebraiczne
Baśka:
a
b
a
2
+ b
2
a
2
Wykaż, że jeżeli bc≠0 i
=
, to
=
b
c
b
2
+ c
2
b
2
8 kwi 20:30
Braun:
b
2
=ac
a
2
+ac
a
2
=
ac+c
2
ac
a(a+c)
a
=
c(a+c)
c
a
a
=
c
c
Wnioski ?
=====================
8 kwi 20:34