matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
help:
Wykaż, że ciąg (an) jest malejący.
1
a) an=
n+1
4
b) an=2+
n
5
c) an=
2n+1
8 kwi 20:26
vaultboy:
w każdym przypadku badasz różnice a
n+1
−a
n
i pokazujesz, że jest mniejsza od 0, albo iloczyn a
n+1
/a
n
i pokazujesz, że jest mniejszy od 1.
9 kwi 22:14