8 kwi 19:48
M:
3 lip 06:17
:
2x−2<0
3 lip 08:56
Jolanta: Mianownik nie może =0
2x−2≠0
x≠1
Mnoże obie strony nierówności przez. (2x−2)
2+(2x+2)(2x−2)<4(2x−2)
2+4x2−4<8x−8
4x2−8x+6<0
Δ=b2−4ac=64−96=−32
Δ<0 brak pierwiastków a>0 parabola ma ramiona w górę wykres jest nad osią OX
Nie istnieje x dla którego nierówność byłaby spelniona
3 lip 19:11
chichi:
jakim prawem mnożysz nierówność stronami przez wyrażenie (2x − 2) zachowując przy tym zwrot
nierówności, jeśli nie wiesz jakiego jest znaku ów wyrażenie
3 lip 20:17
Mi Ka:
3 lip 21:45
Jolanta: | 2 | | (2x+2)(2x−2) | | 4(2x−2) | |
| + |
| − |
| <0 |
| 2x−2 | | 2x−2 | | 2x−2 | |
{4x
2−8x+6<0. v {4x
2−8x+6>0
{2x−2>0. {2x−2<0
{Δ<0 brak rozwiązania {x∊R
{x<1
x∊(−
∞,1)
3 lip 23:41
chichi:
bez rozbijania na przypadki, po prostu mnożymy przez kwadrat mianownika
3 lip 23:46
Jolanta: No tak , dziękuję
3 lip 23:59
:
Ponieważ licznik jest dodatni (nie mniejszy niż 2) to na znak lewej strony wpływa tylko znak
mianownika , a stąd 2x−2<0 .
4 lip 11:13
KaMiKa:
graficznie
y= −2x+2
Odp:
x∊(−∞,1)
5 lip 11:49