Ciąg geometryczny i arytmetyczny, wyrazy i niewiadome
arczi01: Z czterech liczb −6, x ,y, 48 pierwsze trzy Tworzą ciąg arytmetyczny, a ostatnie trzy ciąg
geometryczny. Wyznacz liczby x i y.
8 kwi 19:46
Braun:
2x=−6+y ⇒y=2x+6
y2=48x
(2x+6)2−48x=0
Dokończ sobie sam.
=====================
8 kwi 19:51
arczi01: dlaczeggo 2x=−6+y
8 kwi 20:04
arczi01: dlaczeggo 2x=−6+y
8 kwi 20:04
arczi01: już wiem, definicja, sory
8 kwi 20:18
Braun:
Sorry*
8 kwi 20:20
arczi01: jednak nie rozumiem, nie wychodzi mi
8 kwi 20:29
Braun:
Nie umiesz podnieś do kwadratu ?
8 kwi 20:30
arczi01: nie rozumiem dlaczego tak to robisz ... napisałem wyżej
8 kwi 20:51