Liczby rzeczywiste
Baśka: Uzasadnij, że liczby 5log2 7 i 7log2 5 są równe
8 kwi 19:37
Benny: 5log27=a
7log25=b
log25log27=log2a
log27log25=log2b
log27*log25=log2a
log25*log27=log2b
log2a=log2b
a=b
8 kwi 20:02
Eta:
log27=a ⇒ 7=2a
to 5log27=5a to 7log25=(2a)log25= 2log25a=5a
zatem obydwie liczby są równe
8 kwi 20:07
Baśka: Dzięki
8 kwi 20:35
Benny: Gdzie nie spojrzę to
Eta i tak znajdzie krótsze rozwiązanie
8 kwi 20:40
Eta:
8 kwi 20:53
pigor: .., lub np. tak : ...
L=5
log 27=5
log 57/ log52 =5
log 57 * log 25=7
log 25 =
P.
8 kwi 21:23
Eta:
8 kwi 21:24
pigor: ...,
8 kwi 21:31
Eta:
To tak z "miłości" do Ciebie
pigor
8 kwi 21:34
5-latek: Benny najwazniejszse jest to żeby wiedzieć jak policzyć .
jeden zrobi to krócej , drugi napisze dluzszse rozwiązanie
9 kwi 08:45