wielomiany
madzik: Oblicz wartości m i n dla których wielomian W(x)=x4+x3+mx2−4x+n jest podzielny przez
P(x)=x2+x+1
8 kwi 19:18
Kacper:
To dzielisz pisemnie i reszta R(x)=ax+b≡0
8 kwi 19:19
madzik: Wyszło mi (−m−3)x+n+1 −reszta
co się nie zgadza z odpowiedziami...
8 kwi 19:22
Janek191:
Co jest w odpowiedzi ?
m = ? n = ?
8 kwi 19:24
madzik: m=−3
n=−4
8 kwi 19:28
Janek191:
Źle podzielone

?
8 kwi 19:29
Janek191:
Źle podzielone

?
8 kwi 19:29
Janek191:
R = ( − 3 − m) x + n − m + 1
8 kwi 19:31
madzik: Okej, już wiem, dzieki
8 kwi 19:34