matematykaszkolna.pl
Wyrażenia algebraiczne Baśka: Wykaż, że jeżeli liczby a, b, c są pierwszymi różnymi liczbami, to suma odwrotności tych liczb
 1 1 1 

+

+

nie jest liczbą naturalną.
 a b c 
8 kwi 19:01
ICSP: po sprowadzeniu do wspólnego mianownika otrzymujemy :
bc + ac + ab 

= k. Dowód nie wprost. Zakładam, ze k jest naturalne, wtedy
abc 
abc | bc + ac + ab, ponieważ a,b,c sa pierwsze to musi zachodzić. a | bc + ac + ab i b | bc + ac + ab i c | bc + ac + ab Łatwo widać, ze żadna z powyższych podzielności nie zachodzi(wystarczyło by pokazać jedną) Istotnie, weźmy pierwszą : a | bc + ac + ab, zarówno liczby ac i ab są podzielne przez a, ale ponieważ a,b,c są pierwsze to a nie dzieli bc. Sprzeczność. Mamy zatem, że założenie k ∊ N jest fałszywe i jest k ∉ N □
8 kwi 19:18
Kacper: emotka
8 kwi 19:20
ICSP: Coś źle ? emotka
8 kwi 19:22
Kacper: Nie wiem, to taka moja wizytówka po prostu Na stronie jest problem z wyszukiwaniem i sobie zapisuje w ten sposób fajne zadanka emotka
8 kwi 19:24
ICSP: emotka
8 kwi 19:25
Baśka: Dziękuję bardzi za szczegółowe wyjaśnienie emotka
8 kwi 19:33
ICSP: i dlaczego nikt na mnie nie krzyczy ? emotka Mam pewną nieścisłość w dowodzie emotka
8 kwi 21:17
Baśka: Jaką nieścisłość?
8 kwi 21:23
ICSP: aaa pomyśl chwilę emotka Czy mogą istnieć liczby pierwsze a,b,c takie, że a | bc oraz drugie pytanie: Czy mogą istnieć różne od siebie liczby pierwsze a,b,c takie, że a | bc
8 kwi 21:28
Baśka: No faktycznie nie
8 kwi 21:35
ICSP: przedostatnia linijka : ponieważ a,b,c są różnymi od siebie liczbami pierwszymi to a nie dzieli bc. Sprzeczność ...
8 kwi 21:38