dwusieczna
mike:

mając miarę kąta α oraz AB=x AC=y oblicz długość odcinka AD.
bardzo was proszę o pomoc przy tym zadaniu
8 kwi 18:58
Frost: Twierdzenie cosinusów. Najpierw liczysz odcinek CB, potem stosujesz twierdzenia cosinusów w
trójkątach BDB i ADC pamiętając, że CB=CD+DB i tyle, raczej wyjdzie
8 kwi 19:02
mike: cd=a db=b
a2=y2+d2−2ydcosα
b2=x2+d2−2xdcosα
(a+b)2=x2+y2−2xycos2α
to pierwsze można dodać stronami ale wtedy bede miał a2+b2 wiec można to zapisać w postaci
(a+b)2−2ab ale wtedy co z tym ab?
8 kwi 19:16
mike: to nikt mi nie pomoże?
8 kwi 20:54