a
matematyk: 1.Oblicz drugi wyraz ciągu geometrycznego an określonego wzorem a
n=4
xn wiedząc że x
5=10
oraz x
1+x
2+...+x
12=174
2.Obwód trapezu ABCD jest równy 24. Kąt między ramieniem AD o dł.6 a dłuższą podstawą ma 60
stopni. Przekątna BD trapezu dzieli go na 2 trójkąty których stosunek pól wynosi 3. Oblicz
pole trapezu
3. Czworokąt wpisano w okrąg o promieniu 8 i wiadomo że jedna z przekątnych czworokąta ma
| | 1 | |
długość 8√3, a suma sinusów wszystkich kątów wewnętrznych czworokąta wynosi |
| . |
| | √3−√2 | |
Oblicz miarę kątów wewnętrznych
8 kwi 18:56
===:
...
matematyk ... a gdzie precyzja

Co z pełną treścią zadania 1

?
8 kwi 19:28
matematyk: tak brzmi całe polecenie
8 kwi 19:51
===:
a co to jest x
n
8 kwi 20:08
matematyk: ja nic wiecej nie mam zapisane
8 kwi 20:15
===:
skoro an=4xn jest ciągiem geometrycznym to łatwo wykazać, że xn musi być ciągiem
arytmetycznym
Policzysz łatwo że x1=−2 r=3 zatem x2=1
a2=4
8 kwi 20:20
===:
poradzisz?
8 kwi 20:22
matematyk: a jak to wykazać ze xn jest ciągiem arytmetycznym?
8 kwi 20:27
===:
Skoro a
n=4
xn jest ciągiem geometrycznym to
| 4xn+1 | |
| =4xn+1−xn zatem xn+1−xn=const i wniosek |
| 4xn | |
8 kwi 20:36
===:
i teraz zabieraj się za ten ciąg arytmetyczny po to aby wyznaczyć x
2
Znając x
2 .... policzysz a
2 −
8 kwi 20:43
===:
i teraz zabieraj się za ten ciąg arytmetyczny po to aby wyznaczyć x
2
Znając x
2 .... policzysz a
2 −
8 kwi 20:44
matematyk: wielkiee dzięki a poradzisz coś z zadaniem 2 i 3?
8 kwi 20:59
matematyk: :(
9 kwi 10:06
Tadeusz:
Widzę, że nie rozbombiłeś −

2) to dość ciekawe zadanko
Łatwo wykażesz, że jeśli krótsza podstawa to
a to dłuższa
3a
Kąt 60
o i ramię trapezu 6 ... czyli wysokość h=3
√3
Dalej robiąc rachunek obwodu ustalisz, że a=3 zatem trapez równoramienny.
Jego pole to już oczywiście gimnazjum −
9 kwi 15:34
Tadeusz:

... i chyba już widzisz ... policzysz kąt środkowy ... to znasz i wpisany oparty na tym samym
łuku.
smacznego−
9 kwi 15:48