dowód
meo: wykaż bez użycia kalkulatora i tablic że 3√5√2+7 − 3√5√2−7 jest liczbą całkowitą
8 kwi 18:45
meo: doszłam do momentu że x3=14−33√5√2+7* 3√5√2−7 (3√5√2+7−3√5√2−7) ale nie wiem
co dalej
8 kwi 18:48
Frost: | | 1 | |
(5√2−7)(5√2+7)=1 ⇒ (5√2−7)= |
| |
| | (5√2+7) | |
8 kwi 18:51
meo: aaaa oki dzięki
8 kwi 18:53
Frost: jak możesz to napisz jak dokończyłaś

zawsze pamiętam o tej zasadzie ale nigdy nie umiem jej
dobrze zastosować
8 kwi 18:58
meo: x3=14−3x, x− początkowe wyrażenie
x3+3x−14=0
(x−2)(x2+2x+7)=0
x=0
8 kwi 19:03
Frost: ok czyli wychodzi, że ta liczba to 2

jeszcze kiedyś miałem inne rozwiązanie ale nie pamiętam
8 kwi 19:07
Eta:
(√2+1)3=2√2−3*2+3√2+1=5√2+7 i podobnie: (√2−1)3=5√2−7
to L= √2+1−(√2−1)=............ =2
8 kwi 19:08
Kacper:
Było tyle razy
8 kwi 19:17