Wyznacz m i oblicz.
Amada.: Wiedząc że liczba(−1) jest rozwiązaniem równania: −2x2 + 2x + m=0 wyznacz m.
Oblicz drugie rozwiązanie równania.
1 gru 11:33
Bogdan:
Podstaw po prostu liczbę −1 do podanego równania i następnie oblicz wartość m.
1 gru 11:40
Amada.: Dzięki tak zrobiłem ale chciałem wiedzieć czy wyszedł mi na pewno dobry wynik.
m=12?
A drugim rozwiązaniem zadania jest −2.5 ?
1 gru 11:44
Amada.: Bogdan jak byś mógł to sprawdź jeszcze to.
1 gru 11:56
Bogdan:
Nie,
−2*(−1)2 + 2*(−1) + m = 0 ⇒ m = ...
Oblicz jeszcze raz
1 gru 11:58
Amada.: ok dzięki. zaraz oblicze i podam rozwiązanie.
1 gru 11:59
Amada.: Czyli m=4
Tak?
1 gru 12:02
Bogdan:
Tak
1 gru 12:13
Amada.: więc wystarczy podstawić 4 za m i i obliczyć czy jak?
1 gru 12:15
Bogdan:
Tak, −2x2 + 2x + 4 = 0 ⇒ x2 − x − 2 = 0, Δ = ...
1 gru 12:29