zadanie maturalne
Aszan: suma wszystkich wysokości trójkąta o bokach 3cm, 4 cm i 5 cm jest równa
A. 13 cm
B. 8,2 cm
C. 8 cm
D. 9,4 cm
8 kwi 17:11
pigor: ...,
3+4+15*3*4= 7+125= 7+2,4= 9,4 0dp. D
8 kwi 17:15
Aszan: skąd takie obliczenia? jest jakiś wzór ogólny ?
8 kwi 17:18
pigor: ..., zauważ, że jest to Δ prostokątny (egipski), lub z
tw.odwrotnego Pitagorasa 3
2+4
2= 5
2, a więc h
a=b=3, h
b=a=4,
oraz wysokośc względem przeciwprostokątnej h
c, z podobieństwa,
odpowiednich ΔΔ, lub z po−równania wzorów pola tego Δ :
12ch
c=
12ab ⇔ h
c=3*4 ⇒ h
c=2,4 i masz "swoją" sumę ... tyle
8 kwi 17:28
Anuś: podany trójkąt jest trójkątem prostokątnym o przyprostokątnych:3cm,4cm.
Mam dwie wysokości trójkąta.Znajduję trzecią wysokość opuszczoną na bok o długości 5cm.
Odp,D
8 kwi 17:29
Aszan: Super, dziękuję
8 kwi 17:35
Aszan: Super, dziękuję
8 kwi 17:35
pigor: ..., w moim wyjaśnianiu mała ...

usterka powinno być h
c= ...
8 kwi 17:38
Aszan: 5 h
c= 3*4 , tylko taką zauważyłam usterkę
8 kwi 17:43
pigor: ... , o to właśnie mi chodziło ...
8 kwi 20:44