Wielomiany
Monika: Dla jakiej wartości parametru m równanie 1/4 x4 – (m2 + m)x2 + m4 – 1 = 0 ma trzy różne
rozwiązania?
Pani w szkole powiedziała, że mają być założenia:
Δ>0
x1 x2 =0
x1 + x2 >0
Potem pomogła mi w rozwiązaniu tego zadania, jednak nie bardzo rozumiem.
Delta wyszła mi:
2m3+m2+1 >0
czyli (2m2−m+1)(m+1) >0
Δm < 0 m=−1
m należy do (−∞, −1) dlaczego tak?
Potem:
x1 x2 = 0
c/a=0
wyszło m=1 lub m+−1
Ostatnie założenie:
x1 + x2 > 0
−b/a >0
wyszło m=0 m=−1
dlatego m należy do (−∞, −1) lub (0, +∞)
Jest to wykonane dobrze?
I jaki jest końcowy wynik? Nie potrafię tego zrozumieć.
8 kwi 17:08
===:
... "po pierwsze primo" masz tu równanie dwukwadratowe z parametrem
Stosujesz oczywiście podstawienie
x
2=t gdzie t≥0
i to w tym równaniu
Δ>0 po to aby otrzymać dwie wartości t
Skoro podstawowe równanie ma mieć trzy pierwiastki (x
1, x
2 i x
3)
to równanie z podstawienia ma dać jedno t>0 i jedno t=0
i dlatego t
1*t
2=0
t
1+t
2>0
8 kwi 17:19