Rozwiąż nierównośc i podaj wszystkie liczy naturalne spełniające tę nierównośc.
Amada.:
x2 +2x (x+1)≥12 + x2
1 gru 11:28
Amada.: Rozwiąż nierówność i podaj wszystkie liczy naturalne spełniające tę nierówność.
1 gru 11:28
Bogdan:
Wymnóż 2x przez (x + 1) i zredukuj wyrazy podobne, doprowadź nierówność do najprostszej
postaci, potem Δ.
1 gru 11:44
Amada.: I jak już obliczyłem Δ,x1 i x2 wyszło mi tak.
Δ=100
√Δ=10
x1= −3
x2= 2
Odp. Rozwiązaniem jest zbiór (−∞,−3> U <2,+∞)
wyszło mi dobrze?
1 gru 11:49
Bogdan:
Dobrze, chociaż można było nieco uprościć obliczenia.
2x2 + 2x − 12 ≥ 0 ⇒ x2 + x − 6 ≥ 0
1 gru 11:54
Amada.: Wielkie dzięki
1 gru 11:55