Przedstaw wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
qwerty: Przedstaw wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
a) f(x) = 2−x/x+5
b) f(x) = 3x/x−3
możecie mi zrobić pierwszy przykład bo chcę zobaczyć jak to się wszystko robi a kolejny już sam
spróbuje
8 kwi 16:56
8 kwi 17:10
qwerty: y=a(x−p)2+q
tu nie wyliczamy q i p ? żeby potem do wzoru podstawić ?
8 kwi 17:24
qwerty: ?
8 kwi 17:32
===:
mylisz postać kanoniczną funkcji kwadratowej i funkcji homograficznej
8 kwi 17:39
qwerty: 3x/x−3
3x+3−3/(x−3)
3(x−3)+3/(x−3)
3/(x−3) +3
tak wyjdzie w drugim przykładzie ?
8 kwi 17:46
qwerty:
8 kwi 17:56
8 kwi 18:19
===:
uzupełnij
8 kwi 18:20
qwerty: więc nic chyba nie trzeba wstawiać i wychodzi 3x
8 kwi 18:26
===:
bredzisz
3(x−3)=3x−9 a to nijak nie jest to samo co 3x
8 kwi 18:31
===:
bredzisz
3(x−3)=3x−9 a to nijak nie jest to samo co 3x
8 kwi 18:31