Promień okręgu opisanego na podstawie
mate: Promień okręgu opisanego na podstawie prawidłowego ostrosłupa trójkątnego r=10 cm. Długość
krawędzi bocznej l=15 cm. Oblicz długość wysokości ostroslupa, długość krawędzi podstawy oraz
miarę kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy ostrosłupa.
Nie wiem jak ugryźć to:(
8 kwi 16:37
Frost:

czerwone− wysokości podstawy
H
2+r
2=l
2
H
2=15
−10^
(H
2=125 ∧ H>0)⇒ H=5
√5
| | 3H | |
tgα= |
| =U{15√5{15}=√5 ⇒α≈65,9o |
| | h | |
8 kwi 16:48
mate: bardzo dzięki za odpowiedź, wyszło tak jak miało wyjsć, ale jak ja liczyłem to cos nie
wychodziło.
8 kwi 16:52
Frost: Polecam się na przyszłość
8 kwi 16:56
mate: haha dzięki, ta przyszłośc moze szybko nadejść

bo mam troche tego
8 kwi 16:58
Frost: nie ma sprawy
8 kwi 17:00
mate: serio? Jak tak to dziękuję bardzo.
1. Podstawa ostrosłupa jest kwadrat o boku a=6 cm. Jedna z krawędzi bocznych jest prostopadła
do podstawy i ma długość 6 cm. Oblicz długość pozostalych krawędzi ostrosłupa.
(odp:AS=CS=6
√2)
2. Z prostokątnej blachy o wymiarach 50dm x 40dm zwinieto powierzchnie walcową. Jaki jest kąt
nachylenia przekątnej przekroju osiowego tego walca do powierzchni podstawy
Tzreba zobaczyć czy ja moge w czymś pomóc
8 kwi 17:09
Frost:

a=6
√2 widać z rysunku
d− przekątna podstawy d=6
√2
d
2+6
2=b
2
b
2=108 b>0
b=6
√3
2) zakładamy, że postawą jest bok o długości 40dm więc jeśli zwiniemy w okrąg mamy
2πr=40
α≈82,74
o
Musisz rozważyć drugi przypadek gdy masz inną podstawe.
8 kwi 17:38
mate: to podstawą według tego co jest podane(wynik) jest w takim razie 50dm, bo wynik ma wyjść 68 lub
76 stopni.
Dzięki za czas poświęcony, szkoda bo pomógłbym cos z budownictwa, moze sie coś trafi.
8 kwi 17:42
Frost: Ja dopiero matura w tym roku
8 kwi 18:24
mate: hehe ja za rok
8 kwi 18:30