1 | ||
Δ>0⇒ 1−4c>0 ⇒c< | ||
4 |
2−√5 | 2+√5 | |||
x1= | to x2= | |||
4 | 4 |
c | 1 | |||
x1*x1= | =c ⇒ c= ......= − | |||
a | 16 |
−6+√5 | ||
x2 = | ||
4 |
2−√5 | ||
II sposób, tradycyjny liczba x=( | ) spełnia równanie | |
4 |
2−√5 | 2−√5 | |||
( | )2+( | )+c=0 | ||
4 | 4 |
8√5−17 | ||
c= | ||
16 |
8√5−17 | ||
x2+x+ | =0 | |
16 |
8√5−17 | 8√5−17 | 4−8√5+17 | ||||
Δ=1−4* | =1− | = | (brzydko) | |||
16 | 4 | 4 |
21−8√5 | ||
Δ= | ||
4 |
4−√5 | ||
√Δ= | =2−0.5√5 | |
2 |
−1−2+0.5√5 | −1+2−0.5√5 | |||
x1= | lub x2= | |||
2 | 2 |
−6+√5 | 2−√5 | |||
x1= | lub x= | |||
4 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |