uuuu
biedny student: jak policzyc całkę
1 / x2 − x4
proszę o jakąś wskazówkę
8 kwi 14:16
J:
rozkład na ułamki proste
8 kwi 14:16
biedny student: aaaaaa. dzięki
8 kwi 14:19
biedny student: aa całka z
√x2−x4 ?
8 kwi 14:21
J:
| | dx | |
próbuj tak: = ∫ |
| .. potem podstaw: √1−x2 = (x+1)*t , |
| | x√1−x2 | |
1 − x
2 = (1+x)
2t
2
1 − x = (x+1)t
2
8 kwi 14:32
J:
nie ... tam przecież nie ma ułamka

= ∫x*
√1−x2dx ... i podstawienie: x
2 = t
8 kwi 14:34
J:
albo jeszcze lepiej podstaw: 1 − x2 = t , −2xdx = dt
8 kwi 14:39
biedny student: dzięki
8 kwi 18:10