geometria, trapez równoramienny
mała mi: Cześć, mam problem z jednym zadaniem, próbowałam zrobić je na różne sposoby i zatrzymuje się w
pewnym momencie. Pomóżcie, bo ja naprawde już nie wiem: Pole trapezu równoramiennego jest
równe P, podstawa dolna jest dwa razy dłuższa od górnej, a przekątne trapezu dzielą kąt przy
podstawie na dwa równe kąty.Oblicz długości boków tego trapezu...
8 kwi 13:56
===:
... a w jakim momencie?−
8 kwi 14:12
===:
Zrób porządny rysunek.
Zauważ, że krótsza podstawa i bok mają równe długości.
Jeśli to nie wystarczy ... zapraszam −
8 kwi 14:18
===:
... czyli tak jak wczoraj ... wrzucić i poczekać −

ALE GOTOWCA NIE BĘDZIE ... MOMENTÓW TEŻ ...
8 kwi 14:29
Eta:
8 kwi 14:31
mała mi: Nie wiem jak tu wrzucic to co zrobilam i rysunek
8 kwi 14:40
mała mi: Bo jesli tworzyvmi sie tam kwadrat to policzylam ze b to jest pierwiastek z pieciu przez dwa i
potem chcialam liczyc z funkcji trygonometrycznej tylko ze z funkcji nic nie wychodzilo bo
wychodzilo np cos beta ze to jeden przez pierwiastek z pieciu
8 kwi 14:46
mała mi: A jesli jest tak jak mowisz, to jak udowdnic, ze ten bok jest taki sam jak krotsza podstawa ?
8 kwi 14:50
Eta:
8 kwi 14:55
mała mi:

Ale ja mam taki rysunek, tam ma dwie alfy gdzie zaznaczyłam ten mój ubogi kąt, więc skąd mam
pewność, że te kąty to 60 stopni, tak jakby inny mam rysunek, czy mogę go przekształcić w taki
sposób?
8 kwi 15:03
===:

... jak udowodnić?
Jak wszystko w matematyce można na kilka sposobów.
1. Trapez równoboczny ... czyli można na nim opisać okrąg.
Skoro przekątna dzieli kąt ostry na połowy ... oba kąty wpisane skoro równe to oparte na
takim
samym łuku (równe cięciwy)
8 kwi 15:03
mała mi: Czyli tak naprawdę z tego trapezu niby równoramiennego robi nam się na koniec zadania
równoboczny? Hmm..I to jest jedyne możliwe rozwiązanie? Myślałam, że można właśnie to jakoś za
pomocą funkcji trygonometrycznych rozwiązać, ale widocznie pomyliłam się. W takim razie
dziękuje bardzo ; )
8 kwi 15:07
Eta:
| | 1 | |
| =cos(2α) ⇒ cos(2α)= |
| ⇒ 2α=60o |
| b | | 2 | |
8 kwi 15:07
mała mi: Niepotrzebnie zasugerowałam się tym kwadratem, tak to sama bym doszła do tego, że ten kąt
wynosi 60 stopni, ale jeszcze raz bardzo dziękuje, teraz widzę gdzie zgubiłam swój tok
myślenia. Jeszcze raz dzięki
8 kwi 15:12
Eta:
Powodzenia w następnych
8 kwi 15:13
===:
oczywiście równoramienny a nie równoboczny −
8 kwi 15:17
Eta:
Kto równoramienny?
8 kwi 15:17
===:
to chyba jasne ... epolet −

... nie mylić z etolotem−
8 kwi 15:19
kix: trapez
8 kwi 15:19