P(A)
Dżepetto 18: Rzucamy kostką
Rzucamy dziesięć razy sześcienną kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: dokładnie pięć
razy wypadła liczba oczek podzielna przez 3, jeśli wiadomo, że trzy razy wypadły dwa oczka.
8 kwi 13:44
darasBIS: jakei liczby <1,...6> są podzielne przez 3
8 kwi 13:47
darasBIS: jakie masz prawdp sukcesu
8 kwi 13:50
darasBIS: co za trudne pytania zadaję
8 kwi 13:51
Dżepetto 18: Wybacz, musiałem uciekać.
Będzie to prawdopodobieństwo warunkowe?
A− pięć razy wypadła "3 lub 6"
B trzy razy wypadła "2"
8 kwi 17:49
Dżepetto 18: Wybacz, musiałem uciekać.
Będzie to prawdopodobieństwo warunkowe?
A− pięć razy wypadła "3 lub 6"
B trzy razy wypadła "2"
8 kwi 17:49
d: tak
8 kwi 17:56
Dżepetto 18: Wyszło źle
|A∩B| policzyłem 2x2x2x2x2x1x1x1x6x6 =1152 każde "2" to możliwość wyrzucenia "3" lub "6";
każda "1" to możliwość wyrzucenia "2" a "6" to pozostałe dwa dowolne rzuty gdzie mamy 6
możliwości
|B| to 1x1x1x6x6x6x6x6x6x6 = 279936
| | 1 | | 6048 | |
Wyszło ładnie |
| ale wynik z książki to |
| |
| | 243 | | 57 | |
8 kwi 18:08
Jacek: | | | | 252*32*10*9 | | 725760 | |
P(A∩B)= |
| = |
| = |
| |
| | 610 | | 610 | | 610 | |
8 kwi 18:28
Jacek: | | 725760 | | 6048 | |
P(A|B)= |
| = |
| |
| | 120*57 | | 57 | |
8 kwi 18:30
Dżepetto 18: Jacek przybliżyłbyś mi dlaczego w symbolach Newtona znajdują się takie a nie inne liczby?
8 kwi 18:46
Jacek: | |
− liczba sposobów na jakie można wybrać miejsca pod liczby inne niż "2", 57 |
| |
generuje liczbę wariacji na tych siedmiu miejscach,
sam wybór miejsc dla pozostałych liczb (ze zbioru rozłącznego względem tego pierwszego), czyli
| | | |
naszych "2" oraz ich rozstawienie na tych miejscach daje: | *13=1, zatem tego już nie |
| | |
napisałem
| |
− liczba sposobów na jakie można wybrać miejsca pod liczby ze zbioru {3,6}, 25 |
| |
generuje liczbę wariacji na tych pięciu miejscach.
| |
− liczba sposobów na jakie można wybrać miejsca pod liczby ze zbioru {1,4,5} itd |
| |
8 kwi 18:57
Mila: Rzucamy dziesięć razy sześcienną kostką.
II sposób
A− dokładnie 5 razy otrzymano liczbę oczek podzielną przez 3
B− trzy razy wypadły dwa oczka
| |
wybór 3 miejsc dla dwójek, na pozostałe 7 miejsc "wejdą" liczby ze zbioru {1,3,4,5,6} |
| |
| | | |
wybór 3 miejsc dla dwójek, | *25− wybór 5 miejsc dla liczb ze zbioru {3,6} które |
| | |
umieścimy na 2
5 sposobów, na pozostałe 2 miejsca wejdą liczby ze zbioru {1,4,5} na 3
2
sposobów
| | 21*25*32 | | 21*32*9 | | 6048 | |
P(A/B)= |
| = |
| = |
| |
| | *57 | | 57 | | 57 | |
8 kwi 22:52
Dżepetto 18: Prawdopodobieństwo dosyć ciężko mi przychodzi ale i tak przejrzyście rozpisaliście. Dziekuję
bardzo
9 kwi 19:30