chemia, pomocy
Ola: Gęstość nadtlenku wodoru= 1,47 g/cm3. 30% r−r nadtlenku to perhydrol. 2H2O2−> 2 H2O + O2.
1. Oblicz ile cm3 perhydrolu o gęstości 1,11g/cm3 można otrzymać w wyniku rozcieńczenia
nadtlenku wodoru powstałego w reakcji kwasu siarkowego(VI) z 50,7g nadtlenku baru BaO2 + H2SO4
−> BaSO4 + H2O2. Przyjmij, że reakcja zachodzi z 80% wydajnością, a nadtlenek nie ulega
rozkładowi.
2. a) Oblicz w jakim stosunku masowym i objętościowym należy zmieszać perhydrol o gęstości 1,11
g/cm3 z wod alby otrzymać wodę utleniona o gęstości 1,04g/cm3. Gęstość wody= 1g/cm3.
b) Oblicz ile gramow wody i ile gramow perhydrolu należy zmieszać aby uzyskać 600g wody
utlenionej.
3. Stała szybkości nadtlenku wodoru wynosi 0,063min.Oblicz Cm nadtlenku wodoru po 3 min,
zakładając, że C początkowe = 20 mol/dm3 v= k x C H2O2
Pomocy! Proszę o wytłumaczenie
8 kwi 13:42
darasBIS: witaj Olu

widzę, że z innej beczki dzisiaj starujesz
8 kwi 13:51
Ola: Tak, kompletnie nie wiem jak to ugryźć
8 kwi 14:34