Wielomiany
Monika : Rozwiąż równanie |x3−2x2−4x+8| + |x3−3x2+4| + |x4−16| = 0
Rozwiazalam to zadanie w taki sposób, że każde przyrownalam do 0. Wspólnym x tych 3 wartości
bezwzględnych wyszło mi x=2, czyli 2zeruje każde z nich, czyli całe równanie.
Pani z matematyki powiedziała, że trzeba rozważyć cztery przypadki
PIERWSZY od − ∞ do − 2 i będzie minus, minus i plus (minus − zmiana znaków)
DRUGI od − 2 do − 1 i będzie plus, minus, minus
TRZECI od − 1 do 2 będzie plus, plus, minus
CZWARTY od 2 do+∞ i będzie plus, plus, plus
Może mi ktoś wytłumaczyć jak to zrobić? Bo się je polubiłam i nie mam pojęcia, jak się zabrać
za końcu za to zadanie
8 kwi 13:41
5-latek: Twój sposób bardziej mi się podoba
8 kwi 13:46
J:
ja bym też przyrównał wszystkie trzy do zera , nie widzę tutaj potrzeby rozważania przypadków,
lewa strona jest zerem tylko wtedy, gdy wszystkie trzy się zerują
8 kwi 13:46
J:
oczywiście Twoje rozwiązanie jest niekompletne
8 kwi 13:50
darasBIS: czyli układ 3 r−ń rozwiąż
8 kwi 13:53
Eta:
|x−2|(|x−2|*|x+2|+|x+1|*|x−2|+|x+2|*|x2+4|)=0
x=2 lub |x−2|*|x+2|+|x+1|*|x−2|+|x+2|*|x2+4|=0 −−− i tu 4 przypadki ( jak powiedziała
Twoja Pani
8 kwi 13:57
darasBIS: ale po co tak η

czy coś gubimy ?
8 kwi 13:59
Eta:
Po to ..........by zadowolić Panią, która podała taką wskazówkę
8 kwi 14:03
Eta:
@
daras
ja nic nie zgubiłam

a Ty ?
8 kwi 14:06
===:
pozostaje tylko stwierdzić: Eta−Lizusek −:(
8 kwi 14:06
Eta:
Jak tam
T ? ....
π... opróżniona ?
bo
daras chyba już wszystko .......... i aż z niebieskiego ......."poczerniał"
8 kwi 14:09
Monika : Czyli to moje rozwiązanie jest błędne i muszę to tak rozpisywać, ja mówiła pani?
8 kwi 14:10
J:
ja bym nie rozpisywał ..

dlaczego nauczyciel ma mi "utrudniać życie" bez potrzeby
8 kwi 14:12
kix: Twoje jest dobre, ale....Pani to ocenia
8 kwi 14:12
===:
... została jeszcze jedna z róży (2−letnia) i jedna π (roczna) ... ale te już na chrzciny WNUSI
−
8 kwi 14:14
J:
hola, hola ... jeśli rozwiążę całkę przez podstawienie, a "Pani" przez części, to co ?
mam źle ?
8 kwi 14:15
Eta:
Jak Ty całą , a Pani po części , to..........
8 kwi 14:16
kix: masz dobrze, ale "Pani" ma lepiej
8 kwi 14:17
Eta:
"Pani" ma zawsze rację! nawet jak nie ma racji
8 kwi 14:18
kix: i ta puenta rozwiewa wszelkie wątpliwości
8 kwi 14:20
PW: Moniko, Twoje rozwiązanie jest
takie jak trzeba. Tak zwane "rozpisywanie na
przedziały" jest metodą tyleż skuteczną, co bezmyślną. Słusznie zauważyłaś, że suma trzech
nieujemnych liczb może być zerem tylko wtedy, gdy wszystkie te trzy liczby jednocześnie są
zerami. Istnieje x, dla którego ten warunek jest spełniony − i on jest rozwiązaniem. Brawo.
Widziałem już takie "rozwiązania", w których nierówność
|x
2−2x−3| < −1
"rozpisywano na przedziały" (
bo tak to się przecież robi 
) i po długich i ciężkich
cierpieniach wysnuwano wniosek − to się, k..., nie da.
Nie daj się przekonać do bezmyślnego stosowania regułek, które ma zastąpić myślenie.
8 kwi 14:21
Eta:
I tyle w tym temacie ........

dla
PW
Pozdrów od nas .......Twoją Panią
8 kwi 14:25
Monika: Mam nadzieję, że zaliczy mi takie rozwiązanie na sprawdzianie, bo już mi zrobiła okropny mętlik
w głowie. Dziękuję wam bardzo za pomoc
8 kwi 16:56