Układ równań
ślepota: Wyznacz wszystkie wartości parametru rzeczywistego a>0, dla których układ równań
x2 −x (a+1a ) +1=0
x3 +x−5a=0
ma rozwiązanie
8 kwi 13:40
darasBIS: też jestem ślepy

stłukłem okulary
8 kwi 13:52
PW: Spróbuj to narysować.
Wskazówka:
a więc funkcja kwadratowa ma wyróżnik Δ > 0.
Występujący w drugim równaniu wielomian trzeciego stopnia jest funkcją rosnącą.
8 kwi 15:15
ślepota: mam problem z narysowaniem x3 +x−5a=0
8 kwi 16:56
PW: Może nie bądź tak bardzo precyzyjny. Wiadomo, że funkcja x
3+x − 5a przechodzi przez (0, −5a) i
jest rosnąca (bo ma dodatnią pochodną). Funkcja kwadratowa ma co najmniej jeden pierwiastek,
| | 1 | |
bo Δ ≥ 0. Dokładniej: ma jeden pierwiastek dla a = 1 (bo wtedy a+ |
| = 2), a dla |
| | a | |
pozostałych a > 0 ma dwa pierwiastki.
Przez jaki punkt jeszcze − oprócz (0, −5a) musi przechodzić wykres wielomianu trzeciego
stopnia, by układ miał rozwiązanie?
8 kwi 17:10
8 kwi 18:46