dokładność pomiarów
pomoc: Z jaką dokładnością trzeba zmierzyć rozmiary średniej wielkości pokoju, aby poznać jego
powierzchnię z dokładnością 0,1 m2 ?
Zrobiłam to tak :
a1 < a < a2 b1 < b < b2
a1 * b1 < P < a2 * b2
nie wiem co dalej...
a2*b2 − a1*b1 = 0,2
proszę o pomoc
8 kwi 12:29
darasBIS: powierzchnia P = ab
a i b mierzysz z tą samą dokładnością : Δa
a ΔP = 0,1
teraz pomyśl..
8 kwi 13:13
pomoc: czyli
a − Δa < a < a + Δa
b − Δa < b < b + Δa ?
8 kwi 13:20
darasBIS: ΔP = aΔb +bΔa = Δa(a+b)
8 kwi 13:23
pomoc: aaa, czyli teraz
0,1 = Δa(a+b) ?
ale to i tak nie wyliczę nic
8 kwi 13:25
darasBIS: jak to nie?
8 kwi 13:29
darasBIS: najpierw zmierz pokój
8 kwi 13:29
darasBIS: | | 0,1 | |
Δa = |
| to jest odpowiedź |
| | a+b | |
8 kwi 13:31
PW: Jeżeli przyjąć, że dla "średniej wielkości pokoju"
a + b ≥ 5,
czyli
to można zaryzykować odpowiedź
Δa ≤ 0,1·0,2 = 0,02.
8 kwi 15:04